FacebookСтратегия

Маркетинг по време на пандемия

До сега на никой не му се е налагало да мисли онлайн маркетинг стратегия по време на световна пандемия, така че няма доказана работеща рецепта, която да е издържана във времето. В момента много бизнеси подготвят стратегия за оцеляване. В тази стратегия обаче трябва да мислите не само за продажби, а и за това, от какво има нужда вашият клиент и какво го притеснява.

Това, което може да направи малкият бизнес в момента е да намали цените си, защото малка печалба винаги е по-добра от никаква печалба. В момента промоциите трябва да се оформят много внимателно, по начин, който да не звучи пошло, рекламните послания трябва да бъдат много добре обмислени и да не бъдат прекалено дръзки. Кампаниите, които се създават в този период повече от всякога трябва да са в отговор на търсенето. В това несигурно време всички премислят покупките си много по – внимателно. Вземането на спонтанни решения за покупка вече е много по-рядко срещано.  В такива времена се отсява най-лоялната аудитория на бизнеса ни. Погрижете се за тази аудитория, като се вслушате и им предложите, това от което имат нужда. Как можете да направите това?
Чрез анализиране на коментарите, директните съобщения, както и разговорите с клиенти. Най – сигурният начин да разберете какво искат потребителите е, като ги попитате. Въпроси като “бихте ли поръчвали продуктите ни онлайн” или “имате ли нужда от съдействие при избор на продукт в онлайн магазина” биха спестили време, в което да се чудите, какво да предложите и как да го направите.

Колко трябва да се инвестира във Фейсбук маркетинг по време на криза?

В маркетинга верният отговор на всеки въпрос е “Зависи”.

В момента всички трябва да правим бизнес във времето каквото е, а не каквото ни се иска да бъде или каквото е било преди 2 месеца.

Важно е бизнесите, които са били само офлайн да се опитат да се преместят в онлайн пространството, разбира се ако това е възможно. Ясно е, че маркетинга е един от първите разходи, които фирмите премахват във време на криза, но дали е правилно? Ако притежавате малък бизнес, който не е достатъчно познат на хората и сте принудени да спрете работа за 2, 3 или 5 месеца е много вероятно дори да преживеете кризата, да имате проблеми след като се завърнете. Това е така, защото много хора няма да си спомнят бранда ви. Съветът ни е да инвестирате в реклама колкото можете.

Ако продукта или услугата ви няма как да се предлага онлайн, създавайте полезна и интересна информация свързана с тях – не позволявайте да ви забравят. Блог частта на един сайт има много плюсове – работи добре за SEO на сайта и е почти като безплатна реклама. Когато публикувате статиите си и в социалните мрежи, вие постоянно напомняте за бизнесът си на вашите фенове. А и в тези дни на изолация всички консумират повече информация.
Погрижете се за клиентите си, за да се погрижат и те за вас, когато всичко приключи. 

Това което можем да кажем в заключение е да слушате клиентите си, да разберете техните нужди и да отговорите на тях, но по един емоционално интелигентен начин, без да се опитвате просто да продавате, продавате, продавате.

След като приемем хаоса от всичко, което се случва, чак тогава можем да помислим трезво и да изградим работеща стратегия за оцеляване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *